Möt BORNS produktutvecklare

Shidrokh "Orkidé" Ghawami är produktutvecklaren bakom Born, en auktoriserad Cidesco /SHR hudterapeut med över 20 års erfarenhet i branschen. Genom åren har hon utvecklat en mängd olika prisbelönta produkter, alla unikt framtagna efter specifika hudtyper och behov. För henne är nyckeln att det ska vara enkelt och effektivt, utan att låta skönhetsindustrin styra vilka produkter som potentiellt kan dra in mest pengar:

– Så fort det dyker upp en ny ingrediens så säljs det som det allra senaste. Det baseras sällan på forskning, men med aggressiv marknadsföring kan man ändå övertyga kunder att köpa en burk hudkräm för 3000 kronor. Alla i branschen vet om det här, men ingen vågar prata om det. Har man någonsin sett någon sluta åldras, trots anti age-krämer, till exempel?

Fokuset på kundernas välmående – och inte försäljningssiffrorna – är starka värderingar som hon burit med sig hela livet. Såväl Ghawamis far och farbror arbetade nämligen som hudläkare och kemiingenjörer. Hennes pappa skapade också sina egna produkter, som såldes med stor framgång på olika apotekskedjor för kunna hjälpa alla med hudproblem.

– Hans sätt att praktisera medicin var annorlunda. Hur han kombinerade detta med kosmetik för att hjälpa sina patienter var nyckeln till hans framgång, och något som influerat mig starkt.

När det gäller hudvård för män finns det en hel del att göra, konstanterar Ghawami. Hon menar att det är svårt att hitta riktigt bra produkter för män. Ofta har de en alldeles för undermålig formula, eller så är de för dyra:

– Hudvård ska inte innehålla onödiga ingredienser som kan skada din hud, utan en formula som faktiskt har vetenskaplig grund. Oavsett om du är man eller kvinna.

 

 

Hållbarhet är inte ett mål för oss, utan vår utgångspunkt.

 

Att BORNs produkter tillverkas i Sverige ser Ghawami som en nödvändighet. Nu är det viktigare än någonsin att ta ansvar för klimatet, att korta ned transportsträckor så mycket det bara går och att vara helt transparent med innehållsförteckningar och ingredienser. Dessutom skapar det nya arbetstillfällen lokalt.

– Hållbarhet är inte ett mål för oss, utan vår utgångspunkt. Vi måste sträva efter det varenda dag. Köp mindre, men bättre. Då skadar vi inte vår planet med skräp som till sist bara spolas ut i haven ändå.